logo

Panorama ‘Zanderij-Westerbaan’ in Katwijks Museum is af!

Ode aan de hardwerkende tuinders, vastgelegd met verf en kwast!

Kisten met bloemkolen en vletten vol peen op weg naar de veiling. Zo moet het eruit hebben gezien rond 1950, toen de Zanderij-Westerbaan nog volop in bedrijf was. Er werd hard gewerkt door de tuinders, die zich vaak afvroegen waarom ze voor het tuindersvak gezwicht waren… Inmiddels is dit bijzondere tuinbouwgebied veranderd in een woonwijk en is er van peenwassen en bollenpoten geen sprake meer. Behalve dan in een enkele keuken of tuin. Maar de sfeer van toen is weer helemaal terug! Dankzij Marleen Dijkdrent van IN-KLEUR, die een twaalf meter lang panaroma over dit onderwerp geschilderd heeft in het museum.

Om dit grote panorama te kunnen maken heeft Marleen de hulp gevraagd van kenners van het gebied. Zoals Willem van Duijn, schrijver van het boek ‘Twee palen brood en een kruik koffie’. In zijn boek stond precies vermeld welk schuurtje waar stond en welke gereedschappen gebruikt werden. Een schat aan informatie voor Marleen. Ook de schilder Riet van der Vijver heeft haar geholpen. Marleen: “Zij heeft die tijd bewust meegemaakt en heeft daar vaak ‘en-plein-air’ staan schilderen”. Tijdens het schilderen kwamen de verhalen van bezoekers en museum-medewerkers pas echt goed los, zodat er steeds meer details bekend werden. “Nadeel van al die leuke gesprekken en verhalen was wel, dat het schilderen voor geen meter opschoot!” verteld Marleen lachend. Maar ze heeft daardoor wel heel veel geleerd en erg genoten van alle enthousiaste reacties. In totaal heeft ze 15 dagen over de muurschildering gedaan. “Het was voor mij een hele eer om te mogen schilderen in het museum van mijn eigen woonplaats!”.

Het Katwijks Museum heeft nu dus haar eigen panorama! Het vormt de achtergrond voor een permanente tentoonstelling over Katwijk a/d Rijn, waaronder de Zanderij-Westerbaan. De zaal wordt de komende tijd verder ingericht met gereedschappen en oude machines die gebruikt werden door de tuinders. Ook het nagebouwde schuurtje vol met gereedschap geeft een goed beeld van hoe het er in die tijd aan toe ging. In de schildering zitten veel details verstopt, zoals een rat, een lieveheersbeestje en een grapje van de schilder. En voor wie echt goed kijkt, ziet dat er ook in het schuurtje iets geschilderd is!

Het panorama ‘Zanderij-Westerbaan’ is te zien in het Katwijks Museum, Voorstraat 46 in Katwijk, geopend op dinsdag t/m zaterdag van 10:00 – 17:00 uur.

Comments are closed.